אני זוכרת כשלמדתי לתואר השני שלי במנהל עסקים בחוג למימון, שלכל מרצה תמיד היה איזה סיפור מכונן על תקופה מסוימת שעיצבו את התודעה והגישות הפיננסיות שלו.
הרבה מהתכנים שלמדנו בתואר הושפעו מאוד מהמשבר הפיננסי של 2008 והרבה תיאוריות כלכליות התפתחו מתוך משברים כלכליים. הייתה לי משאלת לב לחוות גם איזה אירוע פיננסי גדול כדי להבין איך התורות הכלכליות באות לידי ביטוי הלכה למעשה.
ואכן זה קרה. זמן קצר לאחר שהתחלתי לעבוד בקרן פנסיה הגיע חודש מרץ של 2020. עבדתי באותה תקופה כמוקדנית בקרן פנסיה ונתתי מענה בטלפון ללקוחות שהתקשרו.
העברנו ימים שלמים עם צונמי של טלפונים של לקוחות שהיו מאוד מבוהלים לאור הירידות החדות בשוקי ההון שנצפו ברחבי העולם. ישבנו המומים מהשיחות, לא בטוחים מה להגיד ללקוחות כי באותם ימים לא הבנו את סדר הגודל של האירוע שהתמודדנו איתו, אבל כשבאחד מהימים במרץ ראינו שמדד ת"א 35 צנח ביום אחד ב-7%, הבנו שאנחנו מתמודדים פה עם אירוע כלכלי בסדר גודל לא שגרתי בכלל.
מידי בוקר עברנו תדריכים איך להנחות את הלקוחות, איך לייצר תחושת וודאות במציאות שבה כל יום התעוררנו לבוקר חדש שלא היה דומה למה שהיה ביום הקודם.
כל העולם היה בהלם, ואני זוכרת את שירו של שלום חנוך מתנגן לי בראש כל הזמן, על הבורסה שקרסה ומשיח שלא בא והנה אני חווה משבר כלכלי, כמו זה ב-2008 והגיע הזמן להוציא מארגז הכלים את כל התיאוריות שלמדתי בתואר.
אחרי שהתקופה עברה, רשמתי לחבריי כמה דברים שלמדתי ובעצם, שוב שוק ההון הוכיח לי את מה שידעתי עליו:
- חשוב לתכנן השקעות:
כאשר מתכננים את ההשקעות לפי הצרכים והמטרות שלנו, נגיד מוכנים לאירועים כאלו, שכן אנחנו לוקחים אותם בחשבון כשבונים את התכנית. חשוב לדבוק לתכנית גם ברגעים כאלו ולפעמים, הדבר הכי טוב שאפשר לעשות, עד כמה שזה לא אינטואיטיבי, זה פשוט לא לעשות כלום. - חשוב מאוד להתאים השקעות באופן אישי:
השנה שקדמה ל- 2020, הייתה שנה מאוד מוצלחת בבורסה ואחרי שנים כאלו אנשים נוטים לאופוריה וחושבים ששוק ההון תמיד עולה. כשעושים תכנית השקעה חשוב לקחת בחשבון גם אפשרות ששוק ההון יצנח ולהבין האם זה משהו שנצליח לישון בלילה לאור ירידות. כסף זה דבר מאוד רגשי עבורנו ולכן, גם אם נבין את ההיגיון שלאורך טווח שוק ההון עולה, עדיין לא קל בכלל לראות את הכסף שחסכנו לאורך שנים צונח. על כן, לפני שמתחילים להשקיע, חשוב מאוד לשאול את עצמנו עם איזה מידת תנודתיות נצליח להתמודד. - הכי חשוב:
שוק ההון יודע לתגמל יפה מאוד את מי שיודע לגלות איפוק: מי לא שמע על מבחן המרשמלו שבוחן יכולת דחיית איפוק של ילדים? במבחן הנסיינים נותנים לילד שוקולד ואומרים לו שאם יחכה ולא יאכל את השוקולד עד שהוא יחזור, הוא יקבל עוד שוקולד.בשיא הירידות במרץ 2020, הרבה אנשים נתקפו בהלה ורצו למשוך את הכסף שלהם, בשנה העוקבת, עד אפריל 2021 היו עליות מאוד יפות בשוק ההון.
מי שאחזה בו פאניקה ומשך את כספיו, קיבע את ההפסד שלו ולא זכה להנות מהעליות היפות. הדבר הכי חשוב למי שמשקיע זה לדעת שהשוק הזה מתגמל מאוד את מי שמגלה איפוק. זה אפילו יותר שווה מעוד קוביית שוקולד.